Britská internetová a personalizovaná známka

Dne 12. ledna 2004 zprovoznila Britská pošta  pro malé a střední podniky i pro soukromé profesionální uživatele novou službu, která umožňuje stahování známek přes internet. Služba se jmenuje SmartStamp, tedy "inteligentní známka" a uživateli je přístupná přes počítač napojený na webovou síť. Uživatel si stáhne zdarma softwarový program, vytištění známky přes svou tiskárnu ale bude muset platit. 

Zákazníci si nyní mohou vytvářet známky prostřednictvím svého počítače tak, že si je koupí bez ohledu na denní i noční dobu prostřednictvím internetu a pak si je sami vytisknou na dopisní obálky nebo nálepky. Služba, které přijde zákazníka měsíčně na 4,99 libry, tedy něco kolem 200 korun, umožňuje frankovat jak dopisní zásilky pro Británii, tak dopisy do zahraničí. Pokud zákazník zvolí roční poplatek, přijde ho stahování známek na 49,99 libry. Vždy je samozřejmě nutné počítat s cenou  každé stažené známky, a to podle její nominální hodnoty. SmartStamp také umožňuje tvorbu individuálních známek, zejména s logem firmy a s podobnými údaji.

Termín personalizovaná známka je v tomto případě trošku nadsazený (ale jen trošku). Mimo podniků je tato služba přístupná i pro jednotlivce a pak už je personalizace možná. 
Podoba známky není extra atraktivní a , ale přesto se nimi budeme setkávat jak na obálkách, tak určitě i ve sbírkách. Alespoň představu dává upoutávka a obrázek ze stránek Britské pošty.


Vpravo známka s uživatelským logem

Základní známka a polem pro uživatele 

"Produkt je určen široké klientele tvořené především menšími společnostmi. Již v průběhu ověřování, do kterého se zapojily firmy poskytující účetnické služby či finanční poradenství, ale také advokáti, lékaři a realitní kanceláře, měla velmi dobrý ohlas," zdůrazňuje prohlášení britské Royal Mail.

J. Punčochář
Zpracováno s  použitím materiálů ČTK a Royal Mail